Voorjaar 2022 kwam er een mail binnen van de Tsjechische cellist Lukas Polak, met de vraag ik een cello te koop had. Deze cellist van het beroemde ’Skampa-quartet’ was namelijk ook solo cellist geworden van de Filharmonie Brno en mocht een cello aanschaffen voor in het orkest. Nadat hij veel instrumenten had uitgeprobeerd, waaronder een heel aantal oude celli, herinnerde hij zich het volgende:

Acht jaar geleden was hij op toernee in NL en op zondagochtend schoot het haar van zijn strijkstok los. Omdat s’middags al het concert zou plaatsvinden, was een snelle oplossing nodig. Een kennis belde Saskia en die was bereid meteen aan de slag te gaan. Het hele kwartet arriveerde in de werkplaats en terwijl aan de stok gewerkt werd, speelden de musici op alle instrumenten die op dat moment aanwezig waren. Ook een cello!

Afijn, het euvel werd verholpen, het concert met veel enthousiasme gespeeld, op hun eigen instrumenten.

Maar die cello had blijkbaar iets geraakt en nu was Lukas Polak bereid om uit Brno te komen en nogmaals eens uit te proberen of een ’Schouten’ hem beviel: één uur spelen was genoeg: 100 % overtuigd: ‘deze moet ik hebben’!

En zo geschiede, deze cello is nu in zijn handen en speelt op vele podia in Tsjechië.