De bouwer

De vioolbouwer als klankpoëet

De oorspronkelijke betekenis van het Griekse woord poetu is doen/maken. Dat is het mooie van dit vak: het poëtische ondefinieerbare van muziek mogelijk maken door een instrument te scheppen wat die potenties in zich heeft.

Saskia Schouten (geboren 16-02-61) ging na de middelbare school een jaar in de leer bij vioolbouwer Paul de Froe in Amstelveen. Vervolgens vertrok zij naar Cremona in Italië om aan de internationale vioolbouwschool (IPIALL) opgeleid te worden. In 1982 werkte zij een jaar samen met vier collega’s in Toscane…

Hoe het verder ging…

Daarna vertrok zij met collega Peter Pots naar Palermo om daar de instrumenten te restaureren van het conservatorium. Na deze ervaringen behaalde zij in 1986 het diploma Maestra, aan de IPIALL te Cremona.

Tot 2009 was zij gevestigd in Heusden (en Hedikhuizen), daarna in ‘s-Hertogenbosch. In deze tijd specialiseerde zij zich in nieuwbouw van celli en altviolen. De laatste jaren bouwt ze ook weer violen.

In binnen en buitenland wordt op haar instrumenten gespeeld, zowel door gerenommeerde musici als door conservatoriumstudenten en toegewijde amateurs. Meerdere instrumenten aangekocht zijn door het muziekinstrumentenfonds (NMF).

Atelier

Muntelbolwerk 1c
5213 SZ
's-Hertogenbosch